Stressmanagement en relaxatietherapie
Volgens wetenschappelijk onderzoek zou een groot deel van het onevenwicht tussen lichaam en geest rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hebben met de manier waarop we omgaan met stress. Het bevestigt ook de belangrijke rol die aanhoudende spanningen en stress spelen bij het tot stand komen en onderhouden van diverse gezondheidsproblemen, zoals vermoeidheid, (spanning) hoofdpijn, lage rug- en nekpijn, hyperventilatie, ademnood, slaapproblematiek, nervositeit, burn-out, darmproblemen, menopauze, algemene chronische pijnklachten …
Relaxatietherapie en stressmanagement zijn een evidence-based onderdeel van de behandeling van deze aandoeningen en gaat ervan uit dat lichaam en geest voortdurend met elkaar in verbinding staan.
Het uiteindelijke doel is zoeken naar en aanpakken van de werkelijke aanleiding en oorzaak van de klachten om zo lichaam en geest terug te herstellen tot een optimaal functionerend geheel.
In eerste instantie leren we bij stressmanagement de betekenis van onze klachten juist te interpreteren, we leren klachten te zien als signalen van het lichaam die ons vertellen dat een grens bereikt is.
In tweede instantie wordt er gereflecteerd naar hoe we zelf in het leven staan, hoe we omgaan met de uitdagingen van het dagelijkse leven en onze innerlijke stressoren.
We gaan oplossingsgericht aan de slag door middel van educatie, (wat is stress en hoe werkt het), we brengen jouw stressoren in kaart maar ook je sterktes en gaan op zoek naar wat voor jou werkt om een mooi evenwicht te vinden tussen spanning en ontspanning.
Zo herstellen en verhogen we je veerkracht om terug in je kracht te komen staan, o.a. door verantwoordelijkheid op te nemen en bewuste keuzes te maken. De 4 hoofdpijlers van stressmanagement zijn dan ook stressreductie, beweging, slaaphygiëne en voeding.
Relaxatietherapie is eerst en vooral luisteren naar het verhaal van je lichaam. Het is groeien naar inzichten en bewustwording om zo door doelgerichte ontspanningsoefeningen en stresshanteringstechnieken te evolueren naar een betere innerlijke balans.
De gebruikte stressreductietechnieken zoals ademhalingsoefeningen, bewegingsoefeningen en ontspanningsoefeningen zijn toepasbaar bij veel psychosomatische aandoeningen waar stress en spanning een rol spelen bij het ontstaan of het in stand houden van deze fysieke en/ of mentale klachten.
Zo werken we samen aan een herstelproces waarbij je je bewuster wordt van de spanning in je lichaam en leert om deze beter te interpreteren en controleren.
Kort samengevat, we werken aan een bewuster, gezonder en rijker leven, met mentaal welzijn, goede slaaphygiëne en een gezonde lifestyle als kapstokken!

Triggerpoint massage
Triggerpoints zijn plaatselijke verdikkingen en kleine knopen in de spieren die pijn en ongemak veroorzaken. De meeste triggerpoints sturen of stralen pijn uit naar andere delen van het lichaam, deze uitstralingspijn kan soms heel anders aanvoelen, van zenuwpijn tot hoofdpijn.
Een veel voorkomende oorzaak van triggerpoints is spieroverbelasting, verkeerd gebruik van de spieren maar ook langdurige of chronische stress kan leiden tot aanhoudende spierspanning. Stress zorgt er namelijk voor dat het lichaam in een constante staat van paraatheid verkeert, waardoor je spieren continu gespannen blijven.
Als deze triggerpoints niet worden behandeld kunnen ze leiden tot chronische pijn, beperkte bewegingsvrijheid, verminderde spierkracht of andere lichamelijke klachten nl.:
- Aangezichtspijn
- Bekkenpijn
- Pijnlijke billen
- Buikpijn
- Fibromyalgie
- Hoofdpijn of migraine
- Een hernia
- Pijnlijke knieën
- Lage rugpijn
- Nekpijn
- Pijnlijke schouders
- Een tenniselleboog
- Tintelingen in je lichaam
- Voetpijn of voetzoolpijn
Een triggerpoint massage begint met een kort vraaggesprek waarbij we je klachten in kaart brengen. Vervolgens worden de spierknopen en verkrampte plekken in de spieren opgespoord en doelgericht behandeld.
Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:
- Pijnverlichting
- Verbeterde flexibiliteit en mobiliteit
- Stressvermindering
- Behandeling van specifieke aandoeningen zoals hoofdpijn, nek- en rugklachten, fibromyalgie, carpaal tunnel syndroom en meer.
